Historien bag sangen


EVANGELINE:

Evangeline er oprindelig et græsk pigenavn der betyder “en der bringer godt nyt” og blev introduceret for den engelsktalene verden af  Longfellow. I St. Martinville i Lousiana ved bredden af Bayou Teche fortæller de en lidt anden version af historien end Longfellows. Mange har behandlet teamet og her er mit bud:

http://biceps.dk/da/saints-legends/

Og her er et kort referat af Longfellows digt. En Exodus om de franske bosættere i Det lykkelige Arcadien, der blev fordrevet af englænderne da Stormagterne sloges om deres bid af den kage vi kalder for Verden, Det gør de stadig:

EVANGELINE

 

MR. JOHNSON & THE DEVIL:

I forbindelse med markeringen af Robert Johnsons dødsdag lavede Claus Vittus en session for DR.

Salige Sam Mitchell, Lars Smiley og Peter Thorup deltog sammen med Troels Jensen & Jeres hårdt  prøvede: Jeg havde foretaget noget research i den forbindelse, som jeg lånte til Vittus. Det inspirerede mig til at skrive nogle noter  (evt. til Covernoter) i verseform, som jeg senere satte musik til.

Johnson spøger i mange sammenhænge stadig, senest ved Robert Johnson Tribute herhjemme. Myten om Johnson lægger sig, jf. Son House og Johnny Shines, tæt op af Goethes Faust: Også Johnson indgik en pagt med Djævelen. Jeg har altid været nysgerrig efter at vide hvordan den kontrakt, som Johnson indgik med djævelen så ud. Her er mit bud, som jeg finder ret besnærende:

 

MR. JOHNSON & THE DEVIL:

 

NEW TENNESEE WALTZ:

Historien er den, at jeg altid har taget en klassikker med på mine udgivelser, hvor jeg giver et seriøst bud på en nyfortolkning. Jeg fjollede lidt rundt med TENNESEE WALTZ, men der var ikke rigtig kød på benet. Det er en meget lille sang med ikke ret meget tekst. Et enkelt vers med et omkvæd.

Jeg lavede et nyt nummer ud af det og lavede en ny historie. Jeg forestillede mig at der blev kaldt til sommerfest ved flodbredden. Et plankegulv til dans, en tribune og kulørte lamper efter solnedgang og hvem ved hvordan musikken bliver. Bandet består af en pensioneret brandmajor der har let til flasken. Han styrer Tubaen og en stramternet skolefrøken med knude i nakken opererer trædeorgelet. Jeg og et par venner deltager i løjerne.

Opgaven ved denne session var at finde ud af hvor langsomt og usikkert vi kunne spille for at illustrere situationen. Teksten beskriver min tilstand i selve historien og min kærlighed til en troløs kvinde, der til sidst danser ud af billedet og ind i solnedgangen med en anden. Der er ikke noget jeg kan gøre ved det. Jeg kan kun være tilskuer fra tribunen. Wicked.

NEW TENNSEE WALTZ: