Guitaren


 Om Guitaren:

Open tuning.                                                             

Min guitarstil bygger primært på den åbent stemte guitar. Jeg stemmer i åben E eller A med variationer f. eks. E6 & mol. Åben C bruger jeg sjældent på scenen, men mest når jeg indspiller. Med guitaren stemt “almindeligt” (standard) er der flere muligheder for at opnå  klange som ligner åben stemning ved f. eks. at stemme en enkelt streng om. Metoden har altid tiltalt mig da basstemme og akkorder ligger logisk, bekvemt lige for hånden og de løse strenge giver en åben pianoagtig klang.

Bottleneck
Jeg bruger et glasrør på lillefingeren. Det giver en blød tone som jeg foretrækker frem for de tungere messing eller stålrør. Jeg har altid kendt til metoden, men det var først efter et genhør med kunstnere som Blind Willie Mc Tell,Tampa Red og Robert Nighthawk at min interesse blev vakt påny og jeg valgte at udforske stilen. Fælles for disse kunstnere er at slide-guitaren i deres hænder er et unikt instrument, mere end blot en effekt.

Det hemmelige broderskab
Når først man får ørerne op for klangmulighederne ved den åbent stemte guitar, som er baggrund for bottleneck og den Hawaiianske Slack Key stil, er der ingen vej tilbage. Slide-tilen er blevet ekstremt populær på det sidste og det er sjældent at der udgives et album hvor den ikke forekommer. Det er dog ikke særligt ofte at den bygger på en ”open tuning” og det er her man skiller fårene fra bukkene.

Populært sagt skiller man der hvor en guitar i en given åben stemning bliver et unikt instument på line med andre strengeinstrumenter.

Det gøres efter følgende doktrin om slidestilen:

1 – Guitaren i åben stemning = en eller flere strenge omstemt.
2 – Sliderøret på lillefingeren
3 – Toner i en given skala spilles alternativt på løse strenge
4 – Uanset tuning spilles i alle tonearter
5 – Selvakompagnement er en forudsætning, med et arrangement
af basgange, akkorder og soloindslag / improvisation
6 – Uharmoniske toner og strenge dæmpes
7 – Vibrato er uafhængig af en given puls